Discuția „economică” abordată cu șeful handbalului românesc a plecat de la întrebarea: „Există bani în handbalul românesc?”.
„Depinde la ce nivel. La nivel de performanță există. Comparativ cu țările bine dezvoltate handbalistic nu există. Vă dau un exemplu: Federația Română de Handbal are bugetat de la Guvern în jur de 1 milion de euro pe an, mai producem noi 1 milion și ceva. Federația maghiară a avut anul trecut 20 de milioane. Iar Ungaria nu este Franța, nu este Germania. Mă duc mai departe, să facem niște paralele, că tot facem comparație cu cei care ne batem. În România sunt vreo 7.000 de legitimați. În Germania sunt 1.350.000 de legitimați. În Franța sunt vreo 600.000 de legitimați și exemplele pot fi continuate. Și eu vă spun în felul următor: încă suntem acolo și nu există termeni de comparație”.
În momentul de față, FRH de handbal încasează 400.000 de euro pentru drepturile TV de la DigiSport, Dolce Sport și TVR. „Nu este o sumă reală pentru handbalul românesc. Fotbalul, din câte știu eu, ia vreo 30 de milioane de euro. N-am nimic cu fotbalul, bravo lor, e loc pentru toată lumea pe piață. Dar dacă fotbalul are într-un an 30 de milioane de euro, până anul acesta handbalul a avut 300.000 de euro, am și eu o întrebare: Audiența de la fotbal este de 100 de ori mai mare? S-au împământenit niște lucruri, iar eu nu mă simt foarte confortabil cu ele. Handbalul românesc merită mai mult”, a comentat Alexandru Dedu.
Una din cele mai fierbinți subiecte la nivelul Ligii Naționale este ce sumă revine cluburilor din drepturile TV. În sezonul trecut, cele 28 de echipe au primit o treime din suma obținută, adică în jur de 100.000 de euro. Mai toată lumea a fost nemulțumită, în condițiile în care restul de 200.000 a rămas la Federație.
„În urmă cu 4 ani eram președintele Ligii Profesioniste de Handbal și s-au dat pentru prima oară bani. S-au mai dat niște bani la cluburi în urmă cu 7 ani, a fost un contract cu Realitatea. Dar de atunci a fost prima dată când s-a dat. Când am fost președintele Ligii, s-au dat cam 80.000 de euro. Acel contract de televiziune semnat a fost negociat inclusiv la ligă și la federație de către mine. L-a semnat, bineînțeles președintele Gațu. După ce am venit președinte, cluburile au luat o treime din acești bani. Anul acest a crescut suma de la televiziuni, o să crească și suma pentru cluburi pentru că așa este normal. Nu s-a stabilit încă suma, dar vreau să scot în evidență un lucru. Atât timp cât eu am fost responsabil, cluburile au primit bani și o să primească. Sunt curios dacă în urmă cu 8-10 ani erau mulțumiți cu faptul că nu primeau nimic. E bine să vedem ce se întâmplă și să acționăm ca atare pentru că este foarte ușor să uiți niște perioade”, a susținut Dedu pe marginea acestui subiect.
Președintele FRH susține că banii din drepturile TV o să revină în totalitate cluburilor în momentul în care vor funcționa sub tutela Ligii Profesioniste de Handbal: „Cred că este foarte OK ca echipele de ligă să înțeleagă că din partea mea au toată deschiderea să facă Ligă Profesionistă și atunci absolut toți banii veniți pe campionat să le revină lor. În momentul de față, Federația depune peste 60-70 la sută din activitate pentru buna organizare și desfășurare a ligii întâi”.
Dar Liga Profesionistă de Handbal nu poate funcționa, o spune chiar președintele FRH: „Din păcate, vă spun pentru că am trecut pe acolo și știu despre ce este vorba, din punct de vedere legal nu se poate crea Ligă Profesionistă de Handbal în momentul de față. Unul din lucrurile scrise în lege și într-o anumită măsură este și de bun simț spune că grupările de drept public nu pot să facă parte din Ligile Profesioniste. Afară, cluburile sunt finanțate cu 50% sau mai mult din veniturile comunității, se întâmplă peste tot, dar sunt entități de sine stătătoare. Există lege care dă drumul comunității locale prin decizii proprii să facă un efort su altul. La noi, ce trebuie făcut este să fie foarte clar modul în care în care comunitățile la dorință proprie pot să finanțeze sportul oricare. Apoi, să existe o stimulare a privatului să vină către sport, dar în același timp mai important este ca noi să facem sportul mai interesant. Nu poți să-i ceri unei firme să facă marketing prin sport atât timp cât nu faci marketing sportiv. Tu trebuie să te promovezi ca să vină oamenii la tine”
URMĂ‚REȘTE AICI ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ‚ A EMISIUNII PROSPORT LIVE CU ALEXANDRU DEDU
Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER